Bir önceki yazıda serinin ilk kitabı Günlük Ritüel’den bahsetmiştim. Kitabı okuyan birçok kişinin ortak serzenişi gibi benim de rahatsız olduğum konunun cevabı niteliğindeki devam kitabında Mason Currey gönüllerimizi fethediyor. Çok daha kapsamlı, yüzyıllar içinde değişen hayat koşullarında yaratıcı kadınların ritüellerine değiniyor.
2019 tarihli 322 sayfalık eser, Kolektif Kitap’tan Bülent O. Doğan çevirisiyle elimize ulaşıyor. Birbirinden başarılı eserler yaratan, sanatlarını ortaya çıkaran 100’den fazla önemli kadının günlük ritüellerine tanıklık ediyoruz.
Bir önceki kitapta belli bir sıralama yoktu. Bu kitapta ise açıklama eşliğinde ilginç bir sıralama tercihi var. Okuma hızımı/ilgimi değiştirmese de fena sayılmaz.
Kitapta beni mutlu eden hiç tanımadığım kadınların hayatlarına dokunmaktı. Filmini izlediğim ama uyarlanan kitabın tanımadığım yazarları, ilgi alanım dışındaki sanatçılar, üzerine yıldızlar koyup işaretlediğim hayatlar, hemen Google’a girip fotoğraflarını incelediğim hemcinslerim yol gösterici oldu. İçinde yazarlar, mimarlar, bestekarlar, modacılar, yönetmenler, dansçılar, fotoğrafçılar, şairler, tasarımcılar, sosyologlar, ressamlar gibi sayısız alandaki başarılı kadın var. Hepsinin kendine göre ritüelleri, hayatlarına göre oluşturdukları düzenleri, ilişki ve sıfatlarına göre tercih ettikleri yaşamları etkileyici görünüyor.
Elbette kendi hayatımdan ortak noktalar aradım. Hatta birkaçının, evli ve çocuklu olmanın eser yaratmadaki zorluğu anlatmaları aklıma kazındı. Bunu Instagram’da paylaştığımda tepkiler gelse de aynı fikirde olanların sayısı fazlaydı. Zira bir erkek eser yaratırken evliliğin, çocuğun, hayatın tüm sorumluluklarını hayatındaki kadına ya da yardımcılarına paslayabiliyor ama evli ve çocuklu bir kadınsanız bu o kadar kolay olmuyor.
Mason Currey bunun üzerine gitmiyor, sadece hayatları paylaşıyor ve yorumu bize bırakıyor. Eğer kitabı okursanız sayfalar ilerledikçe ortak noktaya geldiğimizi fark edeceksiniz. Tabi ki bu durum yeni rutin araştırma hevesimi asla kırmadı. Hatta birçok kadından mümkünleşecek ipuçlarını hayatıma eklemeye başladım. Pandemi döneminde 5 yaş çocukla ve evde çalışan eşle gerçekleştirmek zor ama imkansız değil.
Günlük Ritüeller’i okumadan direk bu kitaba geçmenizi tavsiye etmem. Kadınların hayatını daha iyi kavramak için ilk kitabını istemeden de olsa böyle ilerlemesi faydalı olmuş.
Üst üste 300’e yakın insanın ritüelleri sıkabilir ama hayatınıza düzen katmak istiyorsanız işe yarayacaktır.
#sinemaseveranne #ssakitap #günlükritüeller2 #masoncurrey #kolektifkitap
Sadece düzen mi yoksa düzenle birlikte başarı için de rutin şart mı?
Başarıdan kasıt nedir, önce onu netleştirmek gerek. Para kazanmak mı, kitap yazmak mı, işte bir üst mertebeye ulaşmak mı, kilo vermek mi, haftada 20 film izlemek mi, aile iletişimini en iyi seviyeye çıkarmak mı? Bunların hepsi için bir rutine ihtiyaç olduğunu, rutinlerin de zaten düzeni getirdiğine inanıyorum.