Kendimi bildim bileli planlı programlı olmayı severim. Okuldayken, iş hayatındayken, doğumdan sonra evde geçen yıllarımda her daim “Yapılacaklar Listem” bir kenarda durur. Siz deyin kendine konfor alanı yaratmak, ben diyeyim zamanını daha kaliteli kullanmak; her koşulda faydasını çok gördüm. Lakin pandemide 7/24 evde 5 yaş çocukla kalınca ve hangi günde olduğumuzu karıştırdığımız basmakalıp geçen zamanda, yaptıklarımın bir tık ötesini görmek; hatta konfor alanından çıkıp kendimi zorlamak istedim. Araştırırken de iki kitaplık seriye denk geldim: Günlük Ritüeller!
Mason Currey’nin 2013 tarihli eseri, Kolektif Kitap’tan Tülin Er ve Sevinç Kayır çevirisiyle bize ulaşıyor. 232 sayfalık kitapta büyük fikir ve eserlerin yaratıcılarının gündelik hayatlarında nasıl bir rutin oluşturdukları, o rutinlerin değişip değişmediği, hayatlarının bu rutine nasıl uyarlandığı anlatılıyor.
Yazar, müzisyen, ressam, yönetmen, mimar, bestekar, filozof, şair, bilim adamı gibi sayısız alanda 100’den fazla çok ünlü insanın hayatlarına ufak ufak şahit olmak ve o döneme gitmek gayet keyifli. Yarattıkları eserlerin arkasında zekayla beraber ciddi bir çalışma temposunun olduğuna sıklıkla rastlamak mümkün. Ayrıca bu sürecin ev hayatını, uyku düzenini, ilişkileri, sağlığı da nasıl etkilediğini görmek hem şaşırtıcı hem üzücü de geldi.
Kitabın beni şaşırtan kısmı bunca örnekte kadın sayısının azlığıydı. Okurken bir kadın ve annelik sorumluluğuyla o rutinlerin içinde kendime bir şey bulmakta başta zorlandım. Gene de bolca altını çizdiğim sayfalarda çok güzel fikirler edindim. Elbette o hayatları yaşamak imkansız ki zaten sanatçı veya bilim insanı değilim ama rutinin neler kazandırdığını görmek heyecan yarattı.
Diğer yandan, itiraf etmeliyim ki kitap bittiğinde aklımda şu fikir kaldı: Erkekler çıkaracakları eser için hayatlarını daha rahat adayabiliyorlar. Yardımcılar, ev sorumluluğunu üstlenen eşler, çocuklarla ilgilenen bakıcılar veya anneler onların hayatlarını kolaylaştırıyorlar. Verilen birkaç kadın örneğinde ise evli olmayanlar veya çocuk sahibi olmayanlar öne çıkmış. Sanırım azıcık taraflı olarak kadının işinin her alanda zor olduğunu tekrar fark ettim.
Serinin ikinci kitabı benim serzenişime cevap gibiydi; bu sefer sadece kadınları ele alan bir kitap. Onu da bir sonraki yazıma bırakıyorum. Hatta kendi günlük rutinlerimi de başka bir yazıda özetleyeceğim 🙂
Hayatınızı düzene sokmak, enerjinizi daha kaliteli harcamak, zamanınızı yönetmek istiyorsanız kitap size faydalı olacaktır.
#sinemaseveranne #ssakitap #günlükritüeller #masoncurrey #kolektifkitap
Bloğunuz olduğunu bilmiyordum paylaşımınızı görünce çok sevindim eski paylaşımlarınızı da ilk fırsatta okuyacağım kaleminize sağlık 😇
Çok teşekkür ederim sağolun, mutlu etti bu mesaj 🙂
İlk yorum yazan olayım.Keyifle okudum.İkinci kitabı daha çok merak ettim.4 çocuk annesi olarak ritüellerin düzen oluşturmada önemli olduğunu düşünüyorum bende.İnstagramdan hiç silmeden takip ettiğim nadir insanlardansın.Yolun açık olsun
Ne güzel bir yorum, çok çok teşekkür ederim. Bu hafta içinde ikinci kitabın yazısı da gelecek 🙂
Merhabalar 🙂 Blogunuza yeniden dönüşünüz hayırlı ve uğurlu olsun dilerim. Her zaman planlı olmanız çok hoşuma gitmiştir. Başarılarınızın devamını diliyorum. Diğer paylaşımlarınıza da okudukça yorumlarımı ekleyeceğim. Sağlıcakla kalın.
Çok teşekkür ederim, dikkate değer bulup okunmak çok mutlu ediyor 🙂
Birkaç örnek yazsaydınız keşke.Çok merak ettim😊
Kitabın içeriğini çok fazla belirtmek istemedim, okudukça keyif alınsın diye 🙂 Kendi rutinlerimi Instagram’da ara sıra yazıyordum, topluca da Temmuz’da buraya eklerim.
Takıp ettiğim ilk blogger siz olacaksınız 😊 2. Kitabın yorumunu daha detaylı olması umuduyla sabırsızlıkla bekliyorum 🙂 Yolunuz açık ve uzun olsun.
Çok teşekkür ederim 🙂 Tamamdır onu biraz daha detaylı yazayım 🙂
Paylaşımı okur okumaz damladim çünkü anlatacağıniz çok şeyler vardı ve Instagram size yetmiyordu bende doyasıya sizi okumak istiyordum çok sevindim hayırlı olsun sinemaseverannemiz❤️
Ne güzel bu mesajı okumak, çok teşekkür ederim 🙂