Sinema

Force Majeure (2014)

Evimizdeki anne baba figürlerinde yetiştiğimiz ailelerdeki gibi keskin roller yok. Onur da benim gibi 4 yıldır çocuğun tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek tecrübeye sahip. Buna rağmen Celil Ediz geçen gün “Anne, babam bizi korur merak etme, o erkek!” dedi. Baba figürünün verdiği güvene mi sevinsem, kadını korunması gereken bir varlık olarak gördüğüne mi üzülsem bilemedim. Ama maalesef böyle bir gerçek var; kalıplaşmış rollerden sıyrılamıyoruz. Roller bizi bazen öyle sarmalıyor ki o kabuğu yırtmak istiyoruz. Ama mümkün mü sizce? Farkında olmadan yırtan birine göz atalım mı? İşte karşınızda şaşırtıcı konusuyla evliliği sorgulayan bir film: Force Majeure; gereksiz Türkçe çevrilişiyle Turist!

Tomas, eşi ve iki çocuğuyla Fransız Alplerine kayağa gider. İkinci gün, açık havada yemek yerken kocaman bir çığın restorana indiği anda Tomas, karısını ve çocuklarını masada bırakıp kaçar! Her şey normale döndüğündeyse ailede ciddi bir hayal kırıklığı yaşanır. Tomas ailedeki yerini tekrar kazanmaya çalışsa da kolay olmayacaktır.

Anne baba olarak başımıza bir şey gelse önce evlatlarımızı düşünür ve koruruz. Peki, başımıza ciddi bir şey gelmeden bunu gerçekten bilebilir miyiz? O anki adrenalin ve psikolojik durum buna izin verir mi? İşte baba karakterinin yaşadığı aslında tam da budur. Kadın korunmasızlığına şaşırırken çocukların da baba figürü alt üst oluyor. Film boyunca kendimi kadının yerine koyup üzüldüm. Diğer yandan, dayatılan rollerin doğruluğunun sorgulaması filmin en sevdiğim yanıdır. Avrupa filmi olması nedeniyle işlenişi herkese hitap etmeyebilir. Ama uzak çekimlerle sanki bir öğretmen edasıyla aileyi gözlemlemesi, farklı karakterler üzerinden kadın erkek rollerini çeşitlendirmesi, diyalogların başarısı, duygu patlamalarının gerçekçiliği ekrana çok güzel yansıyor. Özellikle ebeveyn olduktan sonra bireysel ihtiyaçların arka plana atılması da güzelce sorgulanıyor. Tıpkı benim gibi Tomas’ı eleştireceğinize eminim ama tarafsız gözle herkesi irdelerseniz insanın doğası gereği bazı şeyleri yapabileceğini, zaafların olabileceğini göreceksiniz. Çocuklara uygun değildir. IMDb 7.3, 120 dakika, türü dram – dram komedi

Yazar hakkında

sinemaseveranne

Yorum Bırak