
Kim Demiş Yaramaz Diye?
TÜYAP Kitap Fuarı’ndan aldığım ve görür görmez “İşte, Celil Ediz!” diye içten içe çözüm bulduğuma inandığım Kim Demiş Yaramaz Diye?; hareketli bebeklere/çocuklara sahip olan ebeveynler için hayli ilgi çekici duruyor. 2007’de “Ain’t Misbehavin’ – How to Understand Your Child’s Behaviour and Get the Best From Them” ile Laverne Antrobus’ın kaleminden basılan kitap, Türkçe’ye Boyut Yayıncılık tarafından 2008’de Özgür Çakır çevirisiyle kazandırılmıştır.
Çocuk ve eğitim psikoloğu olan Antrobus; duygusal, davranışsal ve psikiyatrik sorunlar yaşayan çocuk ve gençlerin tedavisinde uzmanlaşmış. Yani, henüz bebeğiniz varken bu kitabı okuyorsanız gelecek için de olumlu adımlar atmış sayılırsınız J 190 sayfalık kitap, aşağıdaki gibi 8 bölümden oluşuyor:
- Ne beklemeliyim?
- Davranışlarıyla sizi üzmesine izin vermeyin
- Öfke nöbetlerini idare etmek
- Başkalarıyla iyi geçinmek
- Kabalığa ve küfre izin vermeyin
- Karşı geldiğinde ne yapmalı
- Daha keyifli bir aile hayatı için
- Kendinizle de ilgilenin
Davranış bilimleriyle ilgili kitaplarda en sevdiğim şey bölüm sonlarındaki özetlerdir çünkü okurken sürekli düşünüp kendi hayatımla kıyaslama yapıyorum ve kafa karışıp duruyor. Bu kitaptaki bölüm sonu özetleri de konuları toparlıyor.
Gelelim içeriğinin bir anne olarak bana kattıklarına. Celil Ediz’e hiçbir zaman “yaramaz” damgası vurmadım. Evet, sakin bir bebek değil. Emeklemeye başladığından beri saniye yerinde durmaz, duramaz. Ama mizacının bu olduğunu kabullendiğim için normal karşılıyorum artık, sadece yoruluyorum o kadar. Bebeğin hareketli olmasını yaramazlıkla damgalamak doğru değil; bu çevrenizin de bebeğiniz hakkında olumsuz düşünmesine sebep olur. Biri bebeğinize bunu dese bile umursamayın; “Evet, hareketli bir bebek” deyip geçin. Kitaptaki çoğu konu 21 aylık Celil Ediz için erken olsa da gelecekte neler yaşayabileceğimi tek tek gösteriyor. Yalnız, itiraf etmeliyim ki 60. sayfaya (ilk iki bölüm) kadar gerçekten sıkılıp kitaba başladığıma pişman olmuştum. Hep bilinen, öneri sunulmayan bölümlerdi. Sonrasında da ise altını çizecek yerler buldum ve mutlu etti. Bebeğiniz/çocuğunuz hareketli olsun veya olmasın; kitapta sizi ilgilendirecek bir şey mutlaka çıkacaktır. Bence ergenlik dönemine göğüs germek için bu gibi davranış bilimlerini irdeleyen kitapları okumakta fayda var. Savunmayı o ne kadar küçük yaştayken öğrenirsek o kadar başarılı olacağımıza inanıyorum (Bu cümleyi okuyup da “Daha dur, seninki 21 aylık! Gelsin 15’ine de göreyim seni!” diyenlere selamlar olsun J ).
Cümleler hayli sade ve anlaşılır. Sürekli bilimsel kaynakları önünüze sunan kitaplardan değil. Okuması da bu nedenle kolay. Başucu kitap listesine girmese de önerileri türüne göre gayet başarılıdır.