
Çocuğunuza Sınır Koyma
Son zamanlarda okuduğum ebeveyn kitaplarından en faydalı olduğuna inandığım Çocuğunuza Sınır Koyma, muhteşem öneriler sunuyor. Orijinal baskısı 1998 yılında çıkan kitabın yazarı Robert J. MacKenzie, çevirmeni de Mehtap Gün’dür. Kitabın ismi Türkçe’ye çevrilirken bir anlam düşüklüğü yaşanmış; sanki çocuklara sınır koyulmaması gerektiği gibi duruyor. Orijinal adı kitabı daha iyi anlatıyor: “Setting Limits: How to Raise Responsible”. 398 sayfalık kitap, Yakamoz Yayınları’ndan çıkmıştır.
Kitap 14 bölümden oluşuyor: Sınırların önemi, ebeveynlerin kuralları nasıl öğreteceği, çocukların bu kurallara nasıl uyacağı, aile dansı (!), sınırların derecesi, teşvik ederek işbirliğin sağlanması, sorun çözme becerilerini öğretmeyi, kuralları sonuçlarla desteklemeyi, ergenlerde sınırların koyulması, hiperaktivite ve dikkat eksikliği olan çocuklara nasıl yardım edileceği, ev işlerinin nasıl paylaşılacağı, ev ödevlerinde yaşanan sorunlarla nasıl başa çıkılacağı anlatılan konulardır.
Kitapta en beğendiğim şey her konunun bolca örnekle pekiştirilmesidir. Teoriler örneklerle anlaşılır hale sokuluyor. Hatta bu yaşanan olaylar farklı aileleri, farklı konuları ve farklı çocukları kapsadığı için mutlaka birkaçı sizi ve çocuğunuzu da kapsayacaktır. Her bölüm sonrasında işlenen konunun özeti ve uygulama örneklerinin olması da cabası! Bölüm içinde önemli cümleler de bir kutucuğun içine alınmış. Görür görmez iki kez okuma hissi yaratıyor.
Kitabın çizmedik yerini neredeyse bırakmadım. Bebeğiniz/çocuğunuz kaç yaşında olursa olsun mutlaka okumalısınız. Celil Ediz henüz 1 yaşında ve kitaptaki hiçbir örnek bana uymuyor. Diğer yandan Celil Ediz’e nasıl yaklaşmam ve ona nasıl davranmam gerektiğini, sınırın mesafesini öğrendim. Elbette hepsini uygulamam, hatırlamam imkansız. Gene de her okuduğum kitaptan birkaç şeyi hayata geçirsem bile kardır.
Kütüphanenizde olması dileğiyle!
Not: Kitabın ikincisini de sonuna kadar okudum. Lakin çok zevk alamadım çünkü ilk kitabın hemen hemen aynısı gibi geldi. İkinci kitapta inatçı çocuklara yaklaşım konusu işlense de ilkini okuyanlar sınır koymanın mantığını alacağı için bu kitabı tavsiye etmiyorum.
Merhaba Fatma Hanım;
Kitabı aldım, önsözde kitapta bahsedilen yöntemlerin 3 yaştan başlayıp ergenlik dönemine kadar uygulanabilecek yöntemler olduğundan bahsediyor. Oğlum 15 aylık. Şimdilik bunu okumasam da “Bilinçli Bebek” veya “Beni Ödülle Cezalandırma” ya geçsem mi diye düşünüyorum. Gerçi siz her yaşa uygun demişsiniz. Bir öneriniz var mı?
Sevgiler…
Merhaba, yaş grubuna göre bakarsanız “Beni Ödülle Cezalandırma” da bebekler için erken. “Bilinçli Bebek” bu aşamada en güzeli. Yalnız şunu da unutmamak lazım. Çocuklara nasıl davranmamız gerektiğini daha önceden bilirsek daha sağlıklı ilerleyebileceğimize inanıyorum. Bu durumda Bilinçli Bebek, Çocuğunuza Sınır Koyma ve Beni Ödülle Cezalandırma sıralaması daha faydalı olabilir.
Ayrıntılı yorumunuz için çok teşekkür ederim.
Sevgi ve saygılarımla…