
Çocuğum Ne Yesin?
Celil Ediz ek gıdaya geçince beni aldı bir telaş! Doktoru önerilerde bulunsa da (ki ek gıdaya geçiş döneminde doktor değiştirdim) insan daha çok bilgiye sahip olmak istiyor. Sonuçta doktor şunu söyle yap, bunu böyle yap, bunla bunu karıştır diye yemek tarifleri vermiyor 🙂 Tam araştırma yaparken Güneş Aksüs’ün “Çocuğum Ne Yesin?” kitabını gördüm ve sipariş verdim! 149 sayfalık kitap Doğan Kitap’tan basıma çıkmıştır.
Güneş Aksüs, Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunu. Mesleği gereği pek çok başarıya imza atmış; “Bana Diyet De-me!” kitabını 2011’de çıkarmıştır. 6 yaşında bir oğlu var. Yani “Çocuğum Ne Yesin?” kitabını kaleme alırken olaya sadece bilimsel yaklaşmamış; içine tecrübelerini de eklemiş. Bu nedenle hem okuması keyifli hem de her annenin uygulayacağı kadar pratiktir.
Kitabı Celil Ediz ek gıdaya geçtiği dönemde temin ettiğim için kitabın bir kısmından faydalanma şansım olmadı. İlk bölüm “Anne olmak”ta hamilelik ve sonrası için harika beslenme önerileri bulunuyor. Sonrasında bebek/çocuğun neler yemesi gerektiği, beslenme esnasında yapılması/yapılmaması gerekenler ve yemek tarifleri bölümleri bulunuyor. Üstelik tarifler hangi aydan itibaren verildiğine dair bilgi de sunuyor. Ek gıdaya başlayan anneler neyi ne zaman yedireceğini bir türlü emin olamadığından bu bilgi hayat kurtarıyor. Bir de tarifler evde bulunabilen veya marketlerden kolayca temin edilebilen şeylerden oluşuyor.
Kitabı bir seferde okuyup bırakmak imkansız. Hatta Celil Ediz’in ayına göre kitaptaki tariflerin fotoğrafını çekip telefondan bakarak yapıyorum 🙂 0-6 yaş çocuk beslenmesini içerdiği için kitabın sayfaları kopana kadar elimin altında olacağı aşikar.
Ek gıdaya geçişte ilk nelerin yedirilmesi gerektiği veya bazı meyve/sebzelerin kaçıncı ayda tüketileceği doktordan doktora değişiyor. Bazısı BLW öneriyor, bazısı blender, bazısı çatalla ezmeyi salık veriyor. Yazarın bazı önerileri belki sizle örtüşmeyebilir veya tam tersi birebir tutar. Gene de tarifler ve genel tutum hemen her doktora uyan cinsten.